Ak Slovensko nedostane výnimku pre seba, začne kritizovať tie ďalšie

02.06.2013 Bratislava

Bratislava 2. júna (TASR) – Slovensko očakáva, že v septembri dostane od Európskej únie (EÚ) výnimku, ktorá by mala krajine umožniť čerpanie eurofondov o jeden rok dlhšie. Až v prípade, ak ju SR nedostane, začne slovenská vláda kritizovať výnimky, ktoré Európska komisia (EK) tento týždeň udelila ďalším šiestim krajinám. Vyhlásil to v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 premiér Robert Fico(Smer-SD).

"Všetci ideme cez výnimky, aj Slovensko bojuje o veľkú výnimku," zdôraznil predseda vlády. Únia sa podľa neho rozhodla ísť cestou výnimiek a pozerá sa individuálne na každú jednu krajinu. Premiér takto reagoval na fakt, že EK umožnila šiestim krajinám odklad a tie tak nemusia už v tomto roku znížiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ide napríklad o Poľsko, Slovinsko, Francúzsko či Španielsko.

"Nám takisto vyhovuje, keby Slovensko dostalo rok odklad," podotkol Fico v súvislosti s eurofondami. Ak teda teraz dostalo výnimku napríklad Slovinsko, premiér očakáva, že ju v septembri dostane aj Slovensko. "Ak nám nevyjdú v ústrety, budeme tento prístup mimoriadne kritizovať," dodal premiér.

Jeho partner v diskusii, podpredseda EK Maroš Šefčovič by odklad pre šesť krajín únie nespájal až tak veľmi s bojom o výnimky. "Je tam veľká snaha zohľadniť individuálne situácie všetkých členských krajín," zdôraznil. Komisia podľa jeho slov prichádza s takými námetmi a odporúčaniami, aby pomohli krajine ako takej aj EÚ ako celku. Zároveň výnimku, o ktorú žiada Slovensko, považuje za veľmi dôležitú. Existuje totiž hrozba, že by časť eurofondov mohla prepadnúť. Šefčovič preto verí, že návrh výnimky pre Slovensko bude schválený.

Na základe odporúčaní EK, ktoré tento týždeň adresovalo všetkým členským štátom, sa chce vláda podľa Fica sústrediť na štyri základné priority. Ide o ceny energií, nezamestnanosť mladých, výber daní a pokračovanie v reforme verejnej správy. Premiér avizoval, že požiada ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) o posúdenie, do akej miery môže Slovensko aplikovať systém takzvanej záruky pre mladých. Je to pravidlo, pri ktorom každý človek, ktorý skončí školu, by mal do štyroch, prípadne šiestich mesiacov možnosť nastúpiť do práce alebo sa rekvalifikovať.
 

Vyberte región